dinsdag 9 juni 2015

Oevermaina

Deze vogel is de Oevermaina.Vanmorgen gefotografeerd bij ons in de tuin. Het lijkt in eerst instantie een ontsnapte volièrevogel zijn, gezien de ring om z'n rechter poot, maar dat is het naar mijn mening niet. Wie goed kijkt zien dat de ring niet uit een stuk om de poot is geschoven, maar met een ring-tang er later omheen is geknepen.


Het is inmiddels wel duidelijk dat het een Zuid Aziatische Maina is. De Maina, op z'n Engels Mynah, is een Spreeuwachtige. Er zijn tientallen ondersoorten van, waar ook de Beo toe behoord. De Maina die ik in onze tuin had is de Oevermaina of, in het Engels, Bank Myna (Acridotheres ginginianus) - http://beautyofbirds.com/bankmynas.html.

De Oevermaina is een slank gebouwde "kleine" Maina van ongeveer 21 centimeter lang, grijszwart van hoofdkleur met een zwarte kop, gele tot roodachtige naakte ooghuid, zwarte vleugels en grijze nek en rugdelen en onderdelen. De onderstaart is wit-crème van kleur, de overige staart is zwart. Buik en onderborst vertonen een meer roodbruinere tint. De poten zijn oranje gekleurd en de snavel is roodoranje. De Oevermaina heeft meer grijs in het verenkleed dan de Herdermaina. De jongen zijn bleker en bruiner.

Oevermaina's zijn kuddedieren, en worden gevonden in groepen, zelfs tijdens het broedseizoen. Deze vogels zijn meestal erg tam en vol vertrouwen. Het zijn alleseters, die vaak dicht bij de mens foerageren; vruchten, insekten, zaden en zelfs afval op vuilnisbelten, alles is nuttig voor ze. Ze kunnen zeer destructief zijn voor gewassen. Ook houden ze runderen en andere dieren vaak vrij van teken e.d.

Oevermaina's hebben een broedseizoen van april tot augustus, maar de meeste vogels nestelen van mei tot juni. Ze graven broedholen uit zoals onze Oeverzwaluw doet. Soms broeden ze ook langs dijken, onder bruggen en zelfs in holen. Het nest is een mengsel van gras en rommel, in de uitgebreide kamer aan het eind van een horizontale aarden tunnel. Deze tunnels kunnen worden geboord in de steile oevers van rivieren, aan zijden van afgedankte steenovens, aarden putten, of zelfs in metselwerk. Ze leggen meestal 3 tot 5 eieren. Deze eieren zijn glanzend lichtblauw.

De Jungle Maina is oorspronkelijk woonachtig in de heuvels van Haryana. Deze vogel is gevonden in de beboste gebieden en bossen van de heuvel Morni Hills en Kalesar Forest.

Verspreiding:
Midden-Oosten [geïntrod.], Oman, Verenigde Arabische Emiraten [geïntrod.], Koeweit, Afghanistan, China [zeldzaam/dwaalgast], Tibet, Nepal, Pakistan, India, Bangladesh, Oostelijke Himalaya.